Hei bloggen!
Det mest fantastiske med sommerferien er at jeg kan lese så mange bøker jeg vil! Ved siden av å jobbe, sove, spise og trene så leser jeg masse. Jeg ser også en del TV-serier og nå begynner fotball EM i kveld, så dette lover bra! Det er først EM nå også er det OL i august. Det blir mye spennende sport denne sommeren og jeg gleder meg kanskje mest til håndball OL og OL i sprang, dressur og feltritt!
Kathe Lasnik er født og oppvokst i Norge. Foreldrene hennes kom til Norge før 1. verdenskrig og både Kathe og søsknene hennes er født her. I 1942 ble det sendt ut «Spørreskjema for jøder i Norge». Skjemaet spørr blant annet om «Når ankom du Norge?» og Kathe svarer som sant er: Alltid vært i Norge. Trodde hun dette ville redde henne fra hva enn tyskerne hadde forestående? I 1942 hadde ryktene om konsentrasjonsleirene i Tyskland og Polen allerede begynt å spre seg. De ble ikke vektlagt for mye siden man ikke hadde veldig gode solide bevis, dessuten trodde norske jøder at de var trygge. Kathes to søstre klarer å rømme til Sverige, men Kathe sammen med moren, faren og 528 andre jøder blir sendt med lasteskipet Donau til Tyskland og Auschwitz-Bikenau.
Denne boken ble veldig teoretisk for meg kjente jeg. Det ble litt for mye sånne smådetaljer som jeg personlig ikke annså som veldig nødvendig for historien. Samtidig så gir det viktig totalinfo om det livet Kathe levde før hun forlot Norge. Jeg kjente at med alle disse detaljene så datt jeg fort ut av det rett og slett fordi det ikke interesserte meg så vedig. Det som trer klart frem i historien er at Kathe og familien hennes ikke merket noe særlig til krigen selv om de var jøder. De merket det ikke før de ble pålagt å svare på dette spørreskjemaet. Krigen gjør seg for alvor gjeldende for dem når jødiske menn blir arrestert og kvinnene blir pålagt meldeplikt på nærmeste politistasjon. Jeg kan bare sammenligne denne boken med Ruth Maiers dagbok, men jeg syns denne boken kommer mye bedre ut i forhold til å forklare jøders situasjon i Norge under den andre verdenskrig. Som dere kanskje ser så er ikke jeg så veldig begeistret for Ruth Maiers dagbok. Det er noe med dagbøker for min del som ikke helt fenger. Historien om Kathe er dessverre ikke alene av sitt slag. Det var flere skolebarn som ikke dukket opp på skolen i november i 1942. Bare 34 av de norske jødene som ble sendt til Tyskland kom hjem igjen og i landssvikoppgjøret etter krigen var det dessverre noen av de sentrale personene i den norske jødedeportasjonen som slapp unna.
Sjanger: Roman
Tema: Jøder, 2. verdenskrig, familie
– The Book Reader
